Sezon na czereśnie trwa w najlepsze. Czereśnie są nie tylko pyszne, ale również posiadają niezwykłe właściwości odżywcze. Obowiązkowo powinny znaleźć się w letniej diecie.
Według medycyny chińskiej czereśnie są słodkie w smaku i posiadają właściwości ogrzewające, co wyróżnia je spośród innych owoców , które z natury są neutralne, ochładzające lub zimne.
Czereśnie wykazują szereg dobroczynnych właściwości:
- Wzmacniają energię Qi i harmonizują funkcje układu Śledziona – Żołądek;
- Korzystnie działają również w kanałach serca, wątroby, nerek i płuc;
- Doskonale nawadniają i odżywiają płyny ciała, dzięki czemu m.in. wyraźnie poprawiają kondycję skóry;
- Wzmacniają i oczyszczają krew, a dzięki właściwościom krwiotwórczym szczególnie polecane są dla osób z anemią;
- Poprawiają krążenie krwi i rozpraszają jej zastoje;
- Rozpraszają zimno, wiatr oraz usuwają wilgoć;
- Zawierają dużo jodu czym wspierają pracę tarczycy.
Oczywiście najlepiej jeść je na surowo. Osoby, które nie powinny spożywać produktów surowych mogą poddać je obróbce termicznej: blanszować, gotować, piec czy robić konfitury, ale z całą pewnością nie warto z nich rezygnować.
Ciekawe właściwości posiadają ogonki czereśni, które po zaparzeniu działają diuretycznie i skutecznie usuwają wilgoć z organizmu. Napar z ogonków czereśni polecamy w diecie stosowanej przy zapaleniach pęcherza moczowego. A także w procesie odchudzania oraz przy objawach wywołanych nagromadzeniem wilgoci.
Nie wyrzucaj bezcennych ogonków – zaparz je! 🙂
Opracowała: Sylwia Klimaszewska-Domańska, Zen Concept
Jeżeli chcesz się dowiedzieć więcej – Zapraszam!